Ooggetuigenlezing Nederlands-Indië

Op 15 augustus wordt de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië herdacht. Om hierbij stil te staan worden er op zondag 13 augustus en dinsdag 15 augustus twee ooggetuigenlezingen in het museum gegeven. De lezingen zijn vrij toegankelijk voor bezoekers van het museum. De aanvangstijd van deze lezing is 14.00 uur.
zo 13 augustus 2017
Martje Saveur
Na de bevrijding keert de moeder van Martje als weduwe met haar dochtertjes terug naar Nederland, met als enig bezit een koffertje. Door de jaren heen gaat het koffertje mee met iedere verhuizing, maar blijft het altijd gesloten achter in een kast. Pas jaren na de dood van haar moeder durft Martje het koffertje te openen. uit het koffertje komen brieven, telegrammen, paspoorten, voedselbonnen en menukaarten van de bootreis naar Indië. Martje besluit haar ouders achterna te reizen en zo de puzzelstukjes aan elkaar te leggen. Martje laat zien met een terugblik van nu en herinneringen van toen hoe oorlog het leven van mensen op zijn kop zet en al bij de kleinsten diepe sporen achterlaat.
di 15 augustus 2017
Annemarie ten Brink
Annemarie ten Brink maakt de oorlog in Nederlands-Indië mee; als de Japanners het land bezetten in 1942 is ze elf jaar oud. Haar vader wordt krijgsgevangene gemaakt. Moeder , Annemarie en de rest van het gezin komen in verschillende kampen terecht, waaronder kamp Semarang-Karang Panas, waar ze overleven onder zware omstandigheden.
Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 blijkt de vrijheid van korte duur. Vanwege de Indonesische vrijheidsstrijd (Bersiap) is het te gevaarlijk buiten het kamp en veranderen Japanse soldaten in degenen die hen juist beschermen in de kampen. Uiteindelijk wordt het vaderloze gezin in december 1945 naar Nederland gestuurd en bij familie opgevangen. Annemarie vertelt haar verhaal op deze historische datum in kamp Westerbork om aandacht te vragen voor het verhaal van Indië, maar vooral ook om te laten zien wat oorlog met mensen doet.
-
Adres en faciliteiten
Adres en routebeschrijving
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
T 0593 - 592600
F 0593 - 592546
E info(at)kampwesterbork.nl
Hoe bereikt u Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.Rolstoelen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork beschikt over rolstoelen voor gebruik in het museum.
Museumcafé
Een kopje koffie of even rustig lunchen? In het museumcafé kunt u terecht voor warme en koude dranken, gebak, broodjes en soep. Het museumcafé heeft een terras dat uitkijkt op bos en beeldentuin.
Museumwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een museumwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Bestellingen zijn ook online via onze webshop te doen.
-
Openingstijden en entree
Openingstijden
Ma t/m vrij 10.00 - 17.00 uur
Za en zo 11.00 - 17.00 uur
4 mei 10.00 - 19.00 uurFeestdagen 11.00 - 17.00 uur
25, 31 december en 1 januari gesloten
26 december 11.00 - 17.00 uur
Entreeprijzen
Tot 8 jaar: gratis
8 tot 18 jaar en CJP: € 4,50
18 en ouder: € 9,25
Vrienden: gratis
Veteranen: gratis
Museumkaart: niet geldig
Het ticket geeft toegang tot het museum en de pendelbus naar het kampterrein.
Voor groepen (> 15 personen) gelden speciale kortingstarieven.
Honden
Aangelijnde honden zijn toegestaan. -
Actueel
Actueel
Bekijk hier onze actuele berichten.
-
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Bekijk hier de nieuwsbrief en meld je aan.
-
Webwinkel
Boekenwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een boekenwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Ga naar de boekenwinkel.