Nieuws

03-07-2014
Ambassadeurs en vrienden van het Westerborkpad bewandelen de proloog

Op zaterdag 21 juni hebben de Ambassadeurs van het Westerborkpad, samen met vertegenwoordigers van de KWBN en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, onder leiding van Jan Dokter (initiatiefnemer van het pad) en Hans Schumacher (projectleider Westerborkpad vanuit de KWBN), de proloog van het Westerborkpad gelopen. Zij werden hierin begeleid door Ciska en Alex Wijsman, de vaste gidsen op deze eerste etappe van het pad.

Het was de eerste keer dat alle ambassadeurs bij elkaar kwamen. Naast een nadere kennismaking werd al lopende ook gesproken over ieders betrokkenheid bij het Westerbokpad als enerzijds een pad van bezinning, anderzijds als actieve manier om de slachtoffers van de Jodenvervolging te herdenken en stil te staan bij de plaats van deze gebeurtenissen in het heden.

De ambassadeurs en vrienden deelden onderling ervaringen en inzichten, maar er was ook waardering voor de bijzondere elementen in de Amsterdamse binnenstad, waar de gidsen een toelichting op gaven. Halverwege de etappe werd café Schiller aangedaan, een plek met ook een bijzondere Joodse geschiedenis. De proloog eindigt in de Hollandse Schouwburg, en dat was ook het eindpunt van deze dag. 

21-05-2014
'Westerborkpad verbindt verleden met heden'
Burgemeester van Nijkerk, dhr. Renkema, vertelt over zijn ambassadeurschap voor het Westerborkpad. "Jarenlang ben ik al een bescheiden donateur van Kamp Westerbork. Daarom wilde ik graag op de uitnodiging ingaan om ambassadeur van het Westerborkpad te worden.

Het Westerborkpad verbindt. Verbindt Amsterdam met Westerbork. Verbindt het verleden met het heden. Het houdt de noodzakelijke herinnering aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog levend. Dwars door Nijkerk werden mensen per spoor afgevoerd naar kamp Westerbork. En ik zie op mijn netvlies ook nog oude filmbeelden van mensenmassa's die op zoek naar voedsel dwars door Nijkerk trokken. Als je dat op je laat inwerken onderschrijf je wat basisschool leerlingen recent gezamenlijk riepen bij een herdenking: Nooit meer oorlog!

Het Westerborkpad zal wandelaars daaraan herinneren. Dat is goed, maar ik verwacht ook dat wandelaars kunnen genieten van mooie wandelingen."

08-05-2014
Westerborkpad in RTL's Track&Trails
In haar aflevering over Drenthe maakte Track&Trails kennis met het Westerborkpad.

Tracks&Trails ZOMER 2014 270402052014 Drenthe/NL from 12snap Productions on Vimeo.

26-04-2014
Burgemeester van Nijkerk wordt ambassadeur Westerborkpad

Het Westerborkpad heeft een nieuwe enthousiaste ambassadeur: de burgemeester van gemeente Nijkerk, dhr. Renkema. Al eerder zijn mevrouw Andrée van Es (wethouder van Amsterdam), de heer Harry Ruis (directeur Nationaal Monument Kamp Amersfoort) en mevrouw Hans Colijn-de Raat (voormalig burgemeester van Scherpenzeel en oud-bestuurslid KNBLO-NL) als ambassadeur toegetreden. Burgemeester Gerard Renkema toonde zijn betrokkenheid met het Joodse erfgoed tevens tijdens de plaatsing van de struikelstenen in Nijkerk, met de opening van exposities in Museum Oud Nijkerk en tijdens activiteiten van het Centrum Christenen voor Israël.


Foto: Gerrit van de Veen, OpticaFoto Nijkerk

28-02-2014
Route wijzigingen
Belangrijke route wijzigingen (etappe 2 en 15) voor bezitters van de wandelgids Westerborkpad, 1e druk. Kijk hier voor meer informatie: www.kampwesterbork.nl/nl/museum/westerborkpad/markering-route/index.html.

01-02-2014
Ambassadeurs Westerborkpad
De projectorganisatie van het Westerborkpad is op zoek naar functionarissen, die het thema 'Wandelen in het spoor van de Jodenvervolging' breder onder de aandacht willen brengen. De organisatie heeft inmiddels 3 ambassadeurs aan zich weten te binden:

- Mevrouw Andrée van Es (Wethouder in Amsterdam)
"In 2012 sprak ik over de gedwongen stappen van onze Joodse Amsterdammers naar Kamp Westerbork. Als ambassadeur van het Westerborkpad wil ik iedereen uitnodigen om welbewuste stappen te zetten en stelling te nemen tegen mechanismen van uitsluiting nu."

- De heer Harry Ruijs (Directeur Nat. Monument Kamp Amersfoort)
"Het Westerborkpad is een bijzonder pad; al wandelend sta je stil  bij de gruwelijkheden van de oorlog. Fysiek en mentaal uitdagend, deze route kies je niet zomaar. Wandelen en bezinnen gaan hier hand in hand. 360 km is eigenlijk te kort voor de herinnering aan de getransporteerde joden. Kamp Amersfoort verwelkomt dagelijks wandelaars van deze route; altijd betrokken en geïnteresseerd. Het is een voorrecht om ambassadeur van dit pad te zijn."

- Mevrouw Hans Colijn-de Raat (16 jaar burgemeester van Scherpenzeel geweest)
"Mevrouw Colijn-de Raat, oud burgemeester van Scherpenzeel, gaf  ten tijde van haar bestuursfunctie bij de KNBLO-NL te kennen
dat zij zeer positief stond tegenover het thema van het wandelpad. Als enthousiast wandelaar vond zij de inbedding van het
pad zeer gedegen en uitgebreid voor wat betreft de audiovisuele ondersteuning, kortom zeer compleet. Ook zij vond het thema zeer van deze tijd en vindt dat de ondertiteling 'bezinning' in deze tijd zeer z'n plaats is."

07-10-2013
Westerborkluisterpad in de media
Op zondag 29 september is het complete Westerborkluisterpad gepresenteerd in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het WesterborkLuisterpad is een serie verhalen in audio, waarin ooggetuigen van de Jodenvervolging hun herinneringen vertellen. Het is onderdeel van de themawandeling Het Westerborkpad. Bert Kranenbarg (NCRV Radio 2) introduceerde voor een volle zaal het luisterpad, bestaande uit 60 (online) luisterpunten én de WBLP-app. Luister hier naar een reportage van RTV Drenthe.
Het WesterborkLuisterpad wordt in de maanden oktober en november 2013 in serieverband door de NTR uitgezonden (Dichtbij Nederland, dagelijks 21.00 – 24.00 uur op Radio 5).  Ooggetuigen, zowel verzetsmensen als familie, buren, vrienden, omstanders en slachtoffers van de Jodenvervolging, vertellen over gebeurtenissen op de route. In 40 afleveringen, variërend in lengte van 4 tot 10 minuten, zijn de aangrijpende verhalen te horen en zullen studiogasten verschillende thema’s bespreken die verbonden zijn met de Jodenvervolging.3 oktober 2013
Lezing Drents Archief

Het verhaal van Drenthe in het Westerborkpad en het WesterborkLuisterpad.
Drenthe heeft kamp Westerbork binnen haar grenzen liggen, maar kent veel verhalen die te maken hebben met de Jodenvervolging. De focus van deze lezing zal liggen op deze verhalen: Joods leven voor en tijdens de oorlog, de onderduik, de reacties van inwoners van verschillende Drentse gemeentes op het discrimineren en wegvoeren van hun dorps- of stadsgenoten, etc.
Voor een deel worden fragmenten uit het WesterborkLuisterpad ten gehore gebracht, maar ook verhalen uit de gids en de verhalen die naar voren kwamen uit reacties van wandelaars. Samen geven ze een beeld van de Jodenvervolging in Drenthe.

Entreeprijs is € 5 (incl koffie/thee/koekje)
Aanvangstijd: 19:30 uur – 21:30 uur
Locatie: Drents Archief | Brink 4 |entree Museumlaantje

Voor informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met het Drents Archief.
 

29 september 2013
Presentatie Complete WesterborkLuisterpad

Diverse activiteiten


12 september 2013
Maandelijkse Proloog Westerborkpad

Geïnteresseerden kunnen vanaf 2 oktober 2013 elke eerste woensdag van de maand de proloog van het Westerborkpad lopen. De wandeling wordt begeleid door een ervaren gids, die u onderweg van alles kan vertellen over de relatie van Amsterdamse pleinen, gebouwen, monumenten en standbeelden met de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute in het spoor van de Jodenvervolging.  De route is in totaal 336 kilometer lang en loopt van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar het terrein van Kamp Westerbork in Drenthe. Wandelaars kunnen onderweg genieten van de prachtige Nederlandse natuur en stilstaan bij historische sporen en gedenkplaatsen. Omdat de deportaties per trein plaats vonden, loopt het pad zoveel mogelijk in de buurt van de spoorlijn.

Proloog met gids Alex Wijsman
Vanaf 2 oktober kunnen geïnteresseerde wandelaars elke eerste woensdag van de maand de proloog van het Westerborkpad lopen onder begeleiding van de ervaren gids Alex Wijsman. Hij is een enthousiast wandelaar, vriend van het Westerborkpad en getogen Amsterdammer. Alleen in januari 2014 vindt de wandeling plaats op de tweede woensdag van de maand, namelijk op 8 januari.

Starttijd, startlocatie en route
De wandeling start altijd om 10.00 uur. Verzamelpunt is de ‘AH to go’ in de westelijke tunnel van het Centraal Station Amsterdam, nabij spoor 14. U kunt de proloog vervolgens lopen tot de Hollandsche Schouwburg (circa 7 km), maar ook verder wandelen naar het Muiderpoortstation (circa 11 km) of naar Diemen (17 km). De eerste 7 km gaan in een matig tempo, omdat er op diverse plekken even wordt stil gestaan voor uitleg en bezichtiging. Het traject vanaf de Hollandsche Schouwburg gaat in een iets sneller tempo, omdat er minder bezienswaardigheden zijn dan in het centrum van de stad. Onderweg is er een koffiestop bij café De Dialoog, naast het Anne Frankhuis in Amsterdam.

Tijdig aanmelden
Voor een proloogwandeling moet u zich minimaal één week van tevoren per e-mail aanmelden bij: alex.wijsman@hetnet.nl. Alex stuurt vervolgens een bevestiging van ontvangst.


5 september 2013
Kamp Westerbork Wandeltocht

Zaterdag 14 september 2013 organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork samen met de KNBLO (wandelsportorganisatie Nederland) voor de 8e keer een cultuur-historische wandeltocht door de boswachterij Hooghalen.

Het terrein van kamp Westerbork ligt midden in een prachtig gebied waar geschiedenis, natuur en wetenschap elkaar ontmoeten. De boswachterij Hooghalen laat het gevarieerde plantenleven en dierenrijk van dit deel van Drenthe zien. Het Hingstveen geeft een indruk van de omgeving waardoor kamp Westerbork in de oorlog werd omringd. Kaal en woest, vol vennen en zandverstuivingen. In dit gebied zijn de wandelroutes uitgezet.

Totaal zijn er 6 wandelroutes respectievelijk van 5, 10, 15, 20, 25 en 40 kilometer. Gestart kan worden tussen 8.00 en 9.00 uur voor de 40 kilometer en voor de overige routes vanaf 9.00 uur vanuit het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De kosten zijn € 5,- p.p. en voor groepen (vanaf 15 pers.) € 3,- p.p. Hierbij is een bezoek op de dag zelf of later aan het museum inbegrepen.

Vanaf 29 september 2013 is het volledige WesterborkLuisterpad online. Ooggetuigen van de Jodenvervolging vertellen hun herinneringen bij bijzondere locaties langs het Westerborkpad, de lange afstandswandeling van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork. Een aantal verhalen kunt u nu al beluisteren via  www.westerborkpad.nl
Hier vindt u ook meer informatie over deze bijzondere wandeling in het spoor van de Jodenvervolging.

11 juli 2013
IN DE APP STORES:

Vanaf 15 juli 2013 is de app het WesterborkLuisterpad te vinden in de app stores van Iphone en Android.
Met de app kunt u de route volgen en wordt u gewezen op 38 verhalen van ooggetuigen van de Jodenvervolging. Dat zijn 23 nieuwe verhalen verspreid over de route en 15 verhalen op de Veluwe die ook al eerder te beluisteren waren met de webapp: www.wblp.nl .
Met de nieuwe app het WesterborkLuisterpad kunt u alle audioverhalen al wandelend beluisteren.

Op 29 september 2013 worden nog 22 verhalen toegevoegd aan de app. Dan is het WesterborkLuisterpad officieel geopend en zijn er in totaal 60 verhalen te beluisteren. Ook zullen 40 verhalen vanaf 30 september in serieverband te horen zijn in het programma Dichtbij Nederland van de NTR op radio 5.
 

21 mei 2013
Uitbreiding van het indringende Westerborkluisterpad
Lees het persbericht

15 mei 2013
Extra materiaal als aanvulling op de proloog en de eerste etappe van het Westerborkpad


28 februari 2013
Lancering tweede druk wandelgids Westerborkpad

Tijdens de Fiets en Wandelbeurs, begin februari 2013 in de RAI in Amsterdam, werd vol trots de tweede druk van de wandelgids Westerborkpad gepresenteerd. Hierin is extra aandacht geschonken aan de verhalen die te beluisteren zijn langs de route. De uitreiking van het eerste exemplaar van de nieuwe druk vond plaats tijdens een bijeenkomst, die door bijna 100 belangstellenden werd bezocht. Tijdens deze lezing is ook ingegaan op de achtergronden, het project en de toekomstplannen met betrekking tot het Westerborkpad.

In januari 2012 werd het Westerborkpad geopend, een initiatief van KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het bijzondere bezinningspad mocht zich het hele jaar in een grote belangstelling verheugen. Eind 2012 werd het pad genomineerd voor 'Wandelroute 2013', maar belandde uiteindelijk niet in de top 3. Toch heeft het pad in een jaar tijd een enorme bekendheid gekregen en was de eerste druk, met een oplage van 3000 stuks, verrassend snel uitverkocht. Opmerkelijk is verder dat de proloog van het Westerborkpad, apart onder de aandacht gebracht in samenwerking met Wandelnet, NS en de Telegraaf, in 2012 het meest gedownload als NS-wandeltocht.

Wilt u ook het bijzondere bezinningspad lopen? De nieuwe wandelgids van het Westerborkpad kunt u aanschaffen voor slechts € 16,75 (excl. verzendkosten)

Kijk hier voor de bestelprocedure.

 
15 januari 2013
Bezoek het KNBLO-NL Wandelplein op de Fiets en Wandelbeurs
Op 9 en 10 februari 2013 is KNBLO-NL weer aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI. Op ons unieke Wandelplein laten we de beursbezoekers de vele kanten van wandelen graag beleven. Samen met diverse partners maken we geïnteresseerden (nog) enthousiaster voor onze mooie wandelsport. Zien wij u ook op de Fiets en Wandelbeurs?
Ruim 1.000 wandelevenementen in eigen land, geweldige wandelreizen, bijzondere wandelpaden, ledenvoordeel op wandelkleding en –schoenen… We hebben de beursbezoekers veel te vertellen. Op het Wandelplein krijgen wandelaars van KNBLO-NL en lidorganisatie Le Champion informatie over evenementen uit het Landelijk Wandelprogramma. Bij partner Hi-Tec kunnen ze terecht voor advies en aankoop van wandelkleding en –schoenen.

Wandelvakanties
Ook in het buitenland valt er veel te genieten. Een deel van het Wandelplein is ingericht voor partner Oad die u meer informatie geeft over de fantastische wandelvakanties naar o.a. de 4Daagse van Marbella, Daun en Garda. Wist u dat u als lid van KNBLO-NL bovendien €20,- korting op deze reizen krijgt? Kortom: zeker de moeite waard eens een bezoekje aan het Wandelplein te brengen.

Westerborkpad
Naast wandelreizen en -evenementen staan ook wandelpaden in groeiende belangstelling. Een centrale plek op het Wandelplein is er voor het Westerborkpad. Vrijwilligers laten u graag kennismaken met dit bijzondere bezinningspad. Voor de geïnteresseerden verzorgt de initiatiefnemer van het pad, Jan Dokter, samen met projectleider Hans Schumacher en Gemma Groot Koerkamp van Herinneringscentrum Kamp Westerbork op zaterdag 9 februari van 14.00 – 15.00 een lezing over het Westerborkpad. Hier vindt u meer informatie.

Speciale beursaanbieding
De wandelgids van het pad was al na een jaar uitverkocht. Tijdens de beurs wordt de tweede druk gepresenteerd. Daaraan gekoppeld hebben wij ook een speciale beursaanbieding. Tijdens de Fiets en Wandelbeurs kunt u in onze stand de wandelgids van het Westerborkpad aanschaffen voor slechts €15,00. De normale verkoopprijs incl. verzendkosten is: €18,75. Wilt u er rekening mee houden dat u alleen contant kunt betalen?

Standnummer
U vindt de Landelijk Wandelprogramma-stand in hal 10, standnummer: 10.C.50. Hier vindt u meer informatie over de Fiets en Wandelbeurs.

december 2012
Bijzondere verhalen langs het Westerborkpad
Tijdens Holocaust Memorial Week 2013 kunnen wandelaars op een bijzondere manier het Westerborkpad beleven. Van 22 t/m 27 januari 2013 worden met diverse activiteiten bijzondere locaties langs het pad uitgelicht. De wandelroute in het spoor van de Jodenvervolging werd in 2012 gepresenteerd. De eerste druk van de routegids, die de wandelaar van Amsterdam naar Westerbork leidt, is inmiddels uitverkocht. De tweede druk zal in februari 2013 verschijnen. Het Westerborkpad is een initiatief van KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het speciale programma vindt u hier.

Westerborkpad zeer succesvol
Klik hier om het persbericht te lezen.

november 2012
Westerborkpad genomineerd als Wandelroute van het Jaar 2013
Voor de vierde keer organiseert de Fiets en Wandelbeurs de zoektocht naar de Fiets- en Wandelroute van het jaar. Onlangs maakte zij de longlist van nominaties bekend. Onder deze 10 genomineerden bevindt zich ook het Westerborkpad.

De Fiets en Wandelbeurs riep afgelopen zomer fietsers en wandelaars op om hun favoriete route door te geven. Vervolgens nomineerde een deskundige jury tien fiets- en wandelroutes. Uit de genomineerden wordt de uiteindelijke winnaar gekozen als Fietsroute van het Jaar 2013 en Wandelroute van het Jaar 2013. De winnaars worden bekend gemaakt op de Fiets en Wandelbeurs 2013.
 
De Fiets en Wandelbeurs vindt plaats op 9 en 10 februari 2013 in de Amsterdam RAI. Hier leest u meer over deze beurs: www.fietsenwandelbeurs.nl

Draag Westerborkpad voor als Wandelroute van het Jaar 2013
Heeft het Westerborkpad indruk op u gemaakt? En wilt u uw waardering voor dit bijzondere bezinningspad uitspreken? Draag dan het Westerborkpad voor als Wandelroute van het jaar 2013!

Voor de vierde keer organiseert de Fiets & Wandelbeurs de zoektocht naar de Fiets- en Wandelroute van het jaar. Zij roept daarvoor fietsers en wandelaars op om hun favoriete route door te geven. Vervolgens zal een deskundige jury een aantal routes nomineren. Uit de genomineerden wordt de uiteindelijke winnaar gekozen als Fietsroute van het Jaar 2013 en Wandelroute van het Jaar 2013. De winnaars worden bekend gemaakt op de Fiets en Wandelbeurs 2013.

Wilt u uw wandelroute aandragen voor nominatie? Vul dan het formulier in op de website van de Fiets & Wandelbeurs. Doe dit wel snel, want voordrachten moeten vóór 1 november 2012 binnen zijn.

juni 2012
Lid van Verdienste
Op 12 juni 2012 werd tijdens de algemene ledenvergadering van de KNBLO-NL projectleider Hans Schumacher benoemd tot 'Lid van Verdienste' van de KNBLO-NL voor zijn grote inzet en belangrijke rol bij de totstandkoming van het Westerborkpad.

mei 2012
Lezing in Amersfoort
Op 4 mei 2012 heeft de heer Roel van Praag na de stille tocht naar de Joodse begraafplaats Soesterweg in Amersfoort een lezing gehouden over familieverhalen van Joodse slachtoffers die via de kampen Westerbork en Amersfoort werden weggevoerd en vermoord.
Als dank voor deze vertel-lezing is hem door een medewerker van het Westerborkpad een wandelgids van het Westerborkpad overhandigd.