Vluchtelingen van alle tijden in kamp Westerbork

9 oktober 2014

Directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling in de opvangtent met portretten van vluchtelingen, die vandaag geplaatst is bij het Herinneringscentrum. Beiden zijn van mening dat er meer hulp en aandacht moet zijn voor vluchtelingen in de wereld: “Het is schrijnend om in al die persoonlijke verhalen van toen én nu steeds weer dezelfde patronen te ontdekken van wat oorlog met mensen doet”.

Exact 75 jaar nadat de eerste Joodse vluchtelingen werden opgevangen in het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork verrees vandaag bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork een grote tent, zoals die tegenwoordig wereldwijd gebruikt worden om vluchtelingen in op te vangen. In deze tent is de tentoonstelling Vluchtelingen van alle tijden te zien. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Stichting Vluchteling willen hiermee aandacht vragen voor de universele problemen van vluchtelingen toen en nu. Vanaf 9 oktober 1939 werden duizenden Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk ondergebracht in Westerbork; op dit moment zijn meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht, het grootste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog.

“Als ik op tv die vreselijke beelden zie van ontheemde kinderen in Syrië of Irak, denk ik aan mijn eigen ervaringen als kind in Westerbork. Oorlogen zijn er helaas nog steeds. Het is goed om stil te staan bij het leed van vluchtelingen toen, maar ook bij al die mensen die vandaag de dag wanhopen en vrezen voor hun leven”, zegt Micha Schliesser die destijds als vluchteling werd ondergebracht in Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork.

Micha Schliesser werd door zijn ouders na de Reichskristallnacht op 9 november 1938 uit Duitsland meegenomen naar Nederland. Duizenden Duits Joodse vluchtelingen trokken toen de grens over, op de vlucht voor het nazi-regime. Hun winkels, hun werk, hun vrienden en familie, kortom hun hele bestaan lieten zij achter. Ze kwamen met niets aan in een onbekend land. Via verschillende opvangkampen in Nederland werden zij vanaf 9 oktober 1939 samengebracht in Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Daar kregen ze onderdak, voedsel en verzorging.

Van de meer dan 50 miljoen mensen die nu wereldwijd op drift zijn is het merendeel, 33 miljoen men-sen, ontheemd in eigen land. Daarnaast vangen buurlanden van brandhaarden zoals Syrië, Centraal Afrikaanse Republiek, Somalië en Irak miljoenen mensen op. Vaak hebben deze vluchtelingen niets meer bij zich dan de kleren aan hun lijf. Samen met partners ter plekke helpt Stichting Vluchteling deze mensen met noodhulp, zoals water, voedsel en medische zorg.

In de opvangtent bij het Herinneringscentrum staan de verhalen van vluchtelingen van toen en nu centraal. De geschiedenis van het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork wordt ook ín het Herinneringscentrum verteld, aan de hand van koffers die gevuld zijn met persoonlijke verhalen. Bij de ingang van het kampterrein geven historische foto’s een beeld van de situatie in 1939.

Detentoonstelling Vluchtelingen van alle tijden is te zien tot 16 november 2014. De koffers in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de foto’s bij het kampterrein zijn tot en met 4 januari 2015 te bekijken.