Expositie over familiegeschiedenis; ‘Door Hella’s ogen’

29 april 2015

Vanmiddag is de expositie Door Hella’s ogen geopend in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De tentoonstelling is gebaseerd op een zoektocht van Hella de Jonge-Asser naar haar familiegeschiedenis, die begon na de ontdekking van de inhoud van het koffertje van Ro, een tante van haar moeder. In de expositie wordt de sluier van het familiegeheim en het -verdriet stap voor stap opgelicht. Maar vooral wordt duidelijk hoeveel invloed de oorlog op het leven heeft gehad, tot in volgende generaties.

"Wij hadden geen familie, dat werd ons dagelijks voorgehouden. Wij waren zielige kinderen, want wij hadden geen opa, wij hadden geen oma. Wij hadden geen tantes en ooms. Allemaal vermoord in de oorlog. Maar ik voelde mij helemaal niet zielig. Ik kende die familie niet.” Dit is een van de uitspraken van Hella de Jonge, die samen met foto’s uit het familiearchief de basis vormen van de tentoonstelling in het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Hella de Jonge komt door de verhuizing van haar 88-jarige vader (Eli Asser), met wie zij tot dan toe een moeizame relatie onderhoudt, in het bezit van de nalatenschap van haar oud-tante. Die oud-tante is, samen met haar ouders, de enige overlevende van de Nazi-verschrikkingen. Een publiciteitsfoto uit 1885, met haar overgrootvader als deel van een komisch duo, spoort haar aan op ­onderzoek te gaan naar haar familiegeschiedenis. Het resulteerde in de publicaties Los van de Wereld en Spring, en de documentaire Verlies niet de moed.

'Verlies niet de moed' zijn de laatste woorden van de grootmoeder van Hella de Jonge. Een afscheidsgroet voordat ze werd afgevoerd naar Auschwitz. Het dunne velletje waarop ze met potlood geschreven zijn, vond Hella de Jonge onlangs in een van de dozen die haar vader bij de verhuizing had weg willen doen omdat de inhoud hem te zeer met de oorlog confronteerde.

De expositie Door Hella's ogen is van 30 april tot en met 12 juli 2015 te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De documentaire Verlies niet de moed wordt op 17 mei vertoond in het museum.