Voorleesverhalen over 'Kinderen met een ster'

21 april 2016

Deze week is het boek Kinderen met een ster. Voorleesverhalen over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog verschenen, voor een nieuwe doelgroep. Dit is het eerste boek met voorleesverhalen over de Jodenvervolging voor jonge lezers tussen de 6 en 9 jaar. Schrijfster Martine Letterie baseerde zich voor de verhalenbundel op de herinneringen van Joodse kinderen die in de onderduik of in kamp Westerbork de Tweede Wereldoorlog overleefden. De illustraties in het boek zijn van de hand van Rick de Haas en verbeelden op een bijzondere manier de werkelijkheid van toen.

Onder de meer dan 170.000 bezoekers van het museum van Kamp Westerbork zijn veel gezinnen met jonge kinderen. Speciaal voor deze kinderen schreef Martine Letterie Kinderen met een ster. De focus van het boek ligt op de eerste jaren van de vervolging en de periode in kamp Westerbork. Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt. De verhalen uit de bundel zijn bedoeld om voor te lezen. Het boek is gelaagd geschreven, zodat er voor de voorlezers, (groot)ouders of leerkrachten, en de kinderen een andere lading te ontdekken is.

Zoals in ‘Een bijzondere dag’, waarin Rosa haar zesde verjaardag viert: ‘Dit had ik je liever niet gegeven,’ zeg mama en ze geeft haar een slap pakje. Weer trekt Rosa ongeduldig aan het papier. Misschien dat dit… Het is een kledingstuk van rode stof. Mama vouwt het voor haar open. ‘Kijk,’ zegt ze. ‘Het is een bolerootje. Dat kun je over al je jurken en bloesjes dragen.’ Op het korte jasje zit hij. De ster, eindelijk. Je mag er pas een als je zes bent. Vanaf nu hoort Rosa echt bij de grote kinderen. ‘Prachtig!’ Rosa springt op en slaat haar armen om mama’s nek. ‘Nu heb ik een eigen ster!’ Als Rosa weer gaat zitten, ziet ze dat mama tranen in haar ogen heeft.

Het boek Kinderen met een ster. Voorleesverhalen over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog, is een uitgave van Uitgeverij Leopold. Met deze publicatie wil het Herinneringscentrum Kamp Westerbork ook jonge kinderen vertellen over de geschiedenis van kamp Westerbork. Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar bestaan weinig jeugdboeken over dit thema.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een doe-tentoonstelling voor jonge kinderen gemaakt, waarvoor de verhalen en illustraties uit het boek het uitgangspunt vormen. Deze zal vanaf 16 juli 2016 te zien zijn in het museum van Kamp Westerbork.

Kinderen met een ster. Voorleesverhalen over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog is verkrijgbaar via de erkende boekhandels en Herinneringscentrum Kamp Westerbork (via info@kampwesterbork.nl) voor € 13,99. ISBN 978-90-258-6957-1.