De 102.000 Namen verschijnen als monumentaal boek

13 juli 2017

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft opnieuw onderzoek gedaan naar de namen en leeftijden van alle uit Nederland weggevoerde en vermoorde Joden en Sinti en Roma. In januari 2018 verschijnen ze in een gedrukt monument: het namenboek De 102.000 Namen. U kunt het boek nu al bestellen via deze pagina.

Van honderden Joden die uit kamp Westerbork zijn gedeporteerd, klopt het officiële verhaal niet. Ze zijn nooit doodverklaard, ze worden vermist of ze blijken toch nog in leven. Dit ontdekten medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork toen zij in een database informatie van de gedeporteerden gingen combineren.

Een lijst met gebreken
Eens in de vijf jaar worden de namen voorgelezen van alle 102.000 uit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden. In 2005 werden de namen voor het eerst gelezen. Directeur Dirk Mulder weet nog hoeveel reacties er na het lezen binnenkwamen: “Toen beseften we dat onze lijst te veel gebreken bevatte.” Vanaf dat moment is er gewerkt aan het verbeteren van de informatie met als resultaat: een nieuw gedrukt monument met alle namen van de slachtoffers van de deportaties.

Naast de nieuwe namen zijn ook verbeteringen aangebracht in de bestaande slachtofferlijsten. In samenwerking met het Digitaal Joods Monument van het Joods Historisch Museum is een belangrijk deel van de gezamenlijke gegevens gecontroleerd. Tal van vrijwilligers deden onderzoek in archieven, waardoor in duizenden namen spelling van plaatsen en namen, maar ook data zijn aangepast.

Een boek als monument
Aan de opmaak van De 102.000 Namen wordt nog de laatste hand gelegd. Uitgangspunt is, dat elk van de namen als individu herkenbaar is. Vandaar dat het monumentale boek, dat wordt uitgegeven door Boom Uitgevers in Amsterdam, zo’n 2500 bladzijden gaat tellen. Bijzonder wordt ook de binnenkant van de omslag, waarop een klein deel van het werk van de Amsterdamse kunstenaar Bart Domburg te zien zal zijn. Hij schreef met de fineliner de namen van alle slachtoffers op 29 vellen van 1.50 bij 2.80 meter. Het boek en de installatie De Namen zullen op 26 januari 2018 gelijktijdig gepresenteerd worden in het museum van Kamp Westerbork.