Veel belangstelling voor De 102.000 Namen

26 januari 2018

Onder grote belangstelling is vandaag in Herinneringscentrum Kamp Westerbork het monumentale boek De 102.000 Namen gepresenteerd. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan kampoverlevenden en nabestaanden van Holocaustslachtoffers. Ook werd de expositie De Namen van de Amsterdamse kunstenaar Bart Domburg geopend.

Tijdens de bijeenkomst vertelde onderzoeker José Martin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de totstandkoming van De 102.000 Namen. José Martin sprak over de jarenlange zoektocht van haar, haar collega’s en een groep vrijwilligers: ‘Want ook zoveel jaar na het einde van de oorlog zijn er nog steeds heel veel vragen, eigenlijk steeds meer. Terwijl je toch zou denken dat alles zo langzamerhand toch wel bekend is. Maar wij denken vanuit onze tijd, met computers, snelle verbindingen en gedigitaliseerde archieven.’

2.100 pagina’s
Het monumentale boek De 102.000 Namen telt meer dan 2.100 pagina's. Deze bladzijden zijn gevuld met de namen van alle uit Nederland weggevoerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma. Dit geschreven monument is het resultaat van jaren van onderzoek en is daarmee het meest complete overzicht van alle mensen die zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Maar ook na het verschijnen van De 102.000 Namen zullen correcties noodzakelijk zijn. Het boek is dus niet af, maar wordt door de mogelijkheid om zelf de correcties toe te voegen een levend monument.

‘Hoeveel is dat eigenlijk?’
De Amsterdamse kunstenaar Bart Domburg schreef de 102.000 namen op 29 vellen van 150 bij 280 cm in het monumentale werk De Namen. Hierdoor wordt het haast abstracte en anonieme getal 102.000 gevisualiseerd. Bart Domburg: ‘Ik dacht: 102.000 namen, hoeveel is dat eigenlijk? Hoe kun je dat zien? Hoe kun je dat voelen? Hoe kun je dat merken?’ Het kunstwerk De Namen is tot 25 maart te zien in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daarna gaat het op reis en zal het op verschillende locaties in heel Nederland te zien zijn.

De 102.000 Namen is een uitgave van Boom Uitgevers Amsterdam en kost €75,00. Het boek is te bestellen op www.kampwesterbork.nl. Het kunstwerk De Namen is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.