Kamp Westerbork startplek Nacht van de Vluchteling

17 januari 2019

In de nacht van 15 op 16 juni zal op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork de start van de Nacht van de Vluchteling plaatsvinden. Hiermee willen we stilstaan bij het feit dat het dit jaar 80 jaar geleden is dat Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork werd gebouwd en bewoond. Door de grote toestroom van Duits en Oostenrijks Joodse vluchtelingen in de winter van 1938 en 1939, ontstond bij de Nederlandse regering de wens voor de oprichting van een centraal vluchtelingenkamp. Dat kwam er in 1939: op een lap onontgonnen grond in Drenthe. Eenzaam, wild en woest en ledig.

De officiële inschrijving voor de Nacht van de Vluchteling 2019 begint vandaag via www.nachtvandevluchteling.nl. Het nationale evenement dat plaatsvindt in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 juni en waarbij duizenden mensen 40 kilometer in de nacht lopen voor vluchtelingen in de wereld, vindt dit jaar voor de 10de keer plaats. Een indrukwekkende sponsorloop van 10, 20 en 40 km met duizenden lopers in het holst van de nacht over bijzondere routes.

Miljoenen vluchtelingen
Het doel van de Nacht van de Vluchteling is om aandacht te vragen voor miljoenen vluchtelingen die wereldwijd van huis en haard verdreven zijn, en om zoveel mogelijk geld op te halen om hen te helpen. Momenteel zijn ruim 68 miljoen mensen in de wereld op de vlucht. Veruit de meeste van hen worden 'in de regio' opgevangen, maar vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Stichting Vluchteling biedt noodhulp om het leven van deze mensen te verbeteren.

Naast de nachtelijke 40 kilometer op Rotterdam-Den Haag, Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, en Nijmegen-Arnhem, en de extra 10 en 20 km routes in Amsterdam en Rotterdam, is er dit jaar dus een bijzondere 40 km route opgenomen van Kamp Westerbork naar Groningen.

Met de eenmalige editie van Kamp Westerbork naar Groningen willen Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum Kamp Westerbork samen aandacht vragen voor vluchtelingen in de jaren dertig van de vorige eeuw, en het gure klimaat dat destijds resulteerde in een nachtmerrie, onder andere omdat de mensen wegkeken van wat er aan de hand was, en de overeenkomsten met 2019, een tijd waarin vluchtelingen het opnieuw voor de kiezen krijgen.

Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork 1939 – 2019
In 2019 zal Herinneringscentrum Kamp Westerbork op verschillende manieren stilstaan bij 80 jaar Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Onder meer met lezingen, een expositie en rondleidingen.