WesterborkLuisterpad

foto: Onno F. Roozen


Het WesterborkLuisterpad hoort bij het Westerborkpad. Het is een bij het de wandelroute horende serie verhalen in audio; Op 60 verschillende plaatsen langs de wandelroute zijn er korte audio-items te horen met verhalen van ooggetuigen, die op een of andere manier betrokken waren bij de geschiedenis van de Jodenvervolging. U hoort vertellen over de dagelijkse werkelijkheid op die betreffende locatie, over de gevolgen van anti Joodse maatregelen en de Joodse werkkampen. Zo wordt op de plek waar het zich allemaal heeft afgespeeld, in het 'decor' van de gebeurtenissen, het verleden voelbaar in het nu:

“Ze sloegen ze weer terug in de trein. Ja, dat ging met een hoop herrie, lawaai enzovoorts. En wij zaten dus achter de raampjes te kijken. Je zit ernaar te kijken…net of je naar een film zit te kijken….”

Eli Asser verloor zijn familieleden in de oorlog. Ze werden bij een razzia opgepakt. Zelf was hij op dat moment niet thuis. 
Ed van Thijn reisde met zijn moeder vanaf station Muiderpoort met een veewagen naar het kamp.
Ted Musaph meldde zich als 15-jarig meisje op eigen initiatief bij de trein, ze had kunnen onderduiken maar wilde naar haar ouders in Kamp Westerbork.
Henk Eleveld moest als boerenjongen de Joden met paard en wagen vanaf station Hooghalen naar Kamp Westerbork brengen.
Bij Grietje de Vries klopte opeens een Joodse man aan. Hij was uit de trein naar Westerbork gesprongen….

Dit zijn enkele van de 60 verhalen van het WesterborkLuisterpad. De verhalen variëren in lengte van 4 tot 10 minuten en worden ingeleid door Hanneke Groenteman.

Vanaf maandag 30 september 2013 wordt gedurende acht weken dagelijks een verhaal van het WesterborkLuisterpad uitgezonden in het programma Dichtbij Nederland, NTR radio 5 (elke werkdag vanaf 21.30 uur). Klik hier voor meer informatie.

Het WesterborkLuisterpad is gemaakt door Hummel&deBoer in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de KNBLO-NL, met steun van o.a. het Mediafonds en stichting DOEN.