Assen - Een schaduw door de straat

De eindexamenklas geschiedenis VMBO van het Dr. Nassau College in Assen en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork presenteerden in 2007 de resultaten van een bijzonder project. Door de leerlingen werd onderzoek gedaan naar de Joodse bewoners uit hun eigen omgeving die in 1942 werden opgepakt en weggevoerd. Aan de vooravond van Holocaust Memorial Day presenteerden zij de resultaten van hun onderzoek. De presentaties waren twee maanden te zien in de voortuinen van woningen aan de Oranjestraat in Assen.
Het project in de Oranjestraat vormde het startpunt van het project De oorlog dichtbij huis, waarin het Herinneringscentrum Kamp Westerbork scholen begeleidt in hun zoektocht naar de lokale oorlogsgeschiedenis.
De leerlingen van de examenklas VMBO van het Dr. Nassaucollege, onder begeleiding van hun docent Roelof Hut, onderzochten de levensverhalen van de Joodse inwoners uit de Oranjestraat in Assen. Vanuit het raam van hun klas kijken zij bijna uit op de Oranjestraat. In deze straat woonden in 1941 elf Joodse gezinnen. In het najaar van 1942 werden zij opgepakt en weggevoerd naar het doorgangskamp Westerbork en vandaar naar de vernietigingskampen. De leerlingen reconstrueerden de verhalen van de buurtbewoners van toen aan de hand van archiefbronnen, gesprekken met overlevenden en vroegere buurtbewoners. Het onderzoek van de leerlingen mondde uit in drie presentaties:
- In de voortuinen van de huizen waar de Joodse buurtbewoners woonden, werd een door de leerlingen vormgegeven presentatie opgesteld over het betreffende gezin.
- Als blijvende herinnering werd door de burgemeester van Assen en mevrouw Leget-Lezer, overlevende van Auschwitz, een monument onthuld met een door de leerlingen geschreven herdenkingstekst.
- De levensverhalen van de gezinnen werden geplaatst op het digitale herinneringsboek De WesterborkPortretten.
Het project was een samenwerking tussen het Dr. Nassaucolleg in Assen en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De uitvoeringg van het project werd mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de gemeente Assen en de provincie Drenthe.
-
Adres en faciliteiten
Adres en routebeschrijving
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
T 0593 - 592600
F 0593 - 592546
E info(at)kampwesterbork.nl
Hoe bereikt u Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.Rolstoelen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork beschikt over rolstoelen voor gebruik in het museum.
Museumcafé
Een kopje koffie of even rustig lunchen? In het museumcafé kunt u terecht voor warme en koude dranken, gebak, broodjes en soep. Het museumcafé heeft een terras dat uitkijkt op bos en beeldentuin.
Museumwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een museumwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Bestellingen zijn ook online via onze webshop te doen.
-
Openingstijden en entree
Openingstijden
Ma t/m vrij 10.00 - 17.00 uur
Za en zo 11.00 - 17.00 uur
4 mei 10.00 - 19.00 uurFeestdagen 11.00 - 17.00 uur
25, 31 december en 1 januari gesloten
26 december 11.00 - 17.00 uur
Entreeprijzen
Tot 8 jaar: gratis
8 tot 18 jaar en CJP: € 4,50
18 en ouder: € 9,25
Vrienden: gratis
Veteranen: gratis
Museumkaart: niet geldig
Het ticket geeft toegang tot het museum en de pendelbus naar het kampterrein.
Voor groepen (> 15 personen) gelden speciale kortingstarieven.
Honden
Aangelijnde honden zijn toegestaan. -
Actueel
Actueel
Bekijk hier onze actuele berichten.
-
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Bekijk hier de nieuwsbrief en meld je aan.
-
Webwinkel
Boekenwinkel
Het Herinneringscentrum beschikt over een boekenwinkel met een uitgebreid assortiment boeken. Ga naar de boekenwinkel.