• Nu te doen - header
Dodenherdenking 4 mei 2023

In 2023 is het 80 jaar geleden dat de negentien treinen van kamp Westerbork naar Sobibor vertrokken. Bij aankomst werden de 34.313 gedeporteerde Joodse Nederlanders en vluchtelingen bijna allemaal vrijwel direct vermoord. Van hen wisten slechts achttien te overleven. Één van die transporten vertrok op 4 mei 1943. In het programma van de Dodenherdenking op 4 mei 2023 is er dit jaar bijzondere aandacht voor Sobibor.Tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op de historische plek worden alle Joden, Sinti & Roma,  die via kamp Westerbork uit Nederland zijn weggevoerd, herdacht.

Het herdenkingsprogramma begint op donderdag 4 mei 2023 om 19.00 uur met een Stille Tocht over de ‘Boulevard des Misères’ en is vrij toegankelijk voor publiek. Directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork Bertien Minco zal de aanwezigen welkom heten. 

Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding Eddo Verdoner spreekt een overdenking uit.

De Joodse Max van Trommel (1932) vertelt tijdens de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork over de sporen die de Tweede Wereldoorlog achterliet in zijn leven.

Studenten van het Prins Claus Conservatorium spelen muziek van de vervolgde en vermoorde Joodse componist Leo Smit (1900).

Chazzan Oz Shasha zingt de lofzang Kaddisj en het gebed Jizkor, ter herinnering, herdenking en nagedachtenis aan de slachtoffers.

Freddie Huizeling leidt de twee minuten stilte in met het luiden van de uit het kamp afkomstige Westerborkklok.

Na de twee minuten stilte is er de mogelijkheid tot het leggen van bloemen bij het Nationaal Monument Westerbork. De bloemlegging wordt begeleid door studenten van het Prins Claus Conservatorium. 

Overdag zijn er lezingen in het museum van kamp Westerbork en rondleidingen over het kampterrein. Zeven jonge theatermakers van Roestvrij theater spelen de voorstelling Sjiwwe voor Sobibor op de historische plek van kamp Westerbork.

Bekijk hier de veelgestelde vragen over de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. 

Vervoer en bereikbaarheid
Net zoals voorgaande jaren is het advies om met de fiets te komen en op tijd op het kampterrein aanwezig te zijn. De toegangsweg naar het kampterrein is vanaf 16.30 uur open voor auto’s. 

Live verslag
De Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork is vanavond live te volgen via de website van RTV Drenthe en een livestream op Facebook. Op tv en Facebook begint de uitzending om 19.15 uur, op de radio om 19.30 uur. 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork