• Nu te doen - header
‘Lieve Settela’, theatermonoloog door Alisa Cuuna

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus brengt actrice Alisa Cuuna de indringende monoloog Lieve Settela in Herinneringscentrum Kamp Westerbork over het leven van Settela, de Sintezza, die in 1944 naar Auschwitz werd afgevoerd. Settela is het gezicht van de moord op de Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog, die ook wel ‘de Vergeten Holocaust’ wordt genoemd.

Al sinds haar jeugd worstelt Cuuna met haar identiteit en droomt van een ander bestaan, weg van de vooroordelen waaronder de gemeenschap van Sinti en Roma gebukt gaat. Ze ontwikkelt zich tot een moderne vrouw die leeft in een gespleten wereld. Ze verzwijgt haar Roma-oorsprong, terwijl ze intens verlangt naar erkenning van wie ze werkelijk is. In de voorstelling gaat Alisa op zoek naar haar wortels en tijdens die zoektocht ontmoet ze Settela Steinbach. Zij werd als negenjarige Sintezza op 19 mei 1944 vanuit Westerbork weggevoerd richting Auschwitz.

Onderbelichte geschiedenis
Het tragische lot van de vele Sinti en Roma gedurende 1940-1945 is nog steeds onderbelicht. Naar schatting werden vijfhonderdduizend tot een miljoen Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord in Europa. Het collectieve geheugen laat echter lelijke blinde vlekken zien en de gemeenschap moet voor erkenning en aandacht nog steeds strijden. Op 16 mei van dit jaar was het tachtig jaar geleden dat de zigeunerrazzia in Nederland plaatsvond. 

In aangedaan leed en verdriet is Alisa’s leven onvergelijkbaar met dat van Settela, maar qua vooroordelen wordt ze soms niet minder vijandig bejegend dan waar Sinti en Roma al eeuwenlang mee worden geconfronteerd.

Over Alisa
Actrice Alisa Cuuna (1991) is geboren in Aversa, nabij Napels en heeft een Roma-achtergrond. Ze behaalde haar Bachelor of Fine Arts in 2024. Daarvoor deed ze een acteursopleiding in Groningen. Als actrice heeft ze onder meer bij DOX gewerkt. In 2018 won ze een award bij het filmfestival Kalmhout voor haar hoofdrol in de short movie ‘Arrived’.

Daarnaast heeft ze de Stichting ‘Power of Choice’ opgericht, met als doel om de positie van kwetsbare jongeren en kinderen in Nederland te versterken. Dit onder andere op het gebied van onderwijs- en cultuurparticipatie, met aandacht voor het voorkomen van uitsluiting en armoede.

Voorstelling
Lieve Settela is onder regie van Titus Muizelaar ( o.a. Toneelgroep Amsterdam) en voor de dramaturgie tekende Dirkje Houtman ( o.a. Noord Nederlands Toneel). Compositie/muziek is van Sanne Landvreugd (o.a. Sven Hammond Big Band). In 2025 zal Lieve Settela langs middelbare scholen in Nederland gaan touren.

Voorstellingsdata: vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus a.s. Het tijdstip wordt later bekendgemaakt. De voorstelling is gratis bij te wonen met een toegangsticket voor het Herinneringscentrum.

Foto: Isabel Sanchez

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork