• De stichting - header

Vacatures en vrijwilligerswerk

Werken bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een bijzondere werkplek met betrokken collega's die zorg dragen voor de historische plek en het museum. Bekijk hieronder onze vacatures: 

Er zijn op dit moment geen vacatures.

 

.

 

Vragen over vervolgingsslachtoffers

Kamp Westerbork is het verhaal van de moord op 102.000 keer één mens: een opa, een oma, een vader, een moeder, een oom, een tante, een broer, een zus, een zoon, een dochter, een neef, een nicht, een vriend, een vriendin, een buurman, een klasgenootje… En het is het verhaal van 5.000 overlevenden. Het is het verhaal van steeds een uniek mens, met een naam, een gezicht, een gezin, een familie. Verhalen die zijn gebleven als herinneringen, maar ook in de vorm van foto’s en brieven.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork legt al die verhalen vast in de database van Een Naam en een Gezicht. Aan die database worden gegevens gekoppeld uit diverse archieven om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het lot van de slachtoffers. Op basis van die gegevens kan steeds vaker een antwoord gegeven worden op de vraag, wanneer iemand in kamp Westerbork verbleef en wanneer hij of zij naar het Oosten is gedeporteerd.

U kunt ook bijdragen aan Een Naam en een Gezicht. Wij ontvangen graag uw foto’s en verhalen. De database van Een Naam en een Gezicht is niet via internet te raadplegen. Maar heeft u vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via onderstaand formulier.

Algemene informatie

Herinneringscentrum Kamp Westerbork geeft op actieve en dynamische wijze inhoud aan de zingeving van de historische plek van kamp Westerbork. Hierin staat het persoonlijke verhaal centraal: kamp Westerbork is het verhaal van de moord op één mens, en dat 102.000 keer: Het wil vernieuwend zijn in de middelen en vormen om de herinnering hieraan levend houden en van een actuele betekenis voorzien. Daarmee wil Herinneringscentrum Kamp Westerbork zich ontwikkelen tot een internationaal kenniscentrum over erfgoed van de oorlog, in het bijzonder van de Jodenvervolging.

ANBI
Doordat Herinneringscentrum Kamp Westerbork door het ministerie van Financiën als een ANBI is aangewezen, zijn schenkingen geheel vrijgesteld van successie- en schenkingsrecht. De invoering van de Geefwet heeft ertoe geleid dat de Algemeen Nut Beogende Instellingen een publicatieplicht hebben.

Bekijk hier het standaard publicatieformulier van de Belastingdienst. 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
0593 - 592600
info (@) kampwesterbork.nl
RSIN: 63.44.318

Meer informatie over het Herinningscentrum
Het wezen van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Jaarverslag 2019
Jaarverslag 2020

Jaarverslag 2021

Jaarrekening 2021

Jaarverslag 2022

Jaarrekening 2022

Samenstelling van de organisatie

Medewerkers van het Herinneringscentrum vallen onder het CAO Sociaal Werk. Het beloningsbeleid voor bestuurders (RvT en RvA) is niet van toepassing. Zij ontvangen enkel reiskostenvergoeding. 

Organisatieoverzicht

Organisatie (MT)
Bertien Minco - directeur/bestuurder
Ine Scholten - zakelijk directeur
Roel Wiersma - hoofd bedrijfsvoering
Christel Tijenk - hoofd kenniscentrum 

Raad van Toezicht
mw. Augusta Noya
dhr. Peter den Oudsten - voorzitter
mw. Kai Pattipilohy
drs. Harmen Peters - secretaris-penningmeester
mr. Ruben Vis

Raad van Advies
mr. Pieter Jan Wolthers - voorzitter
dhr. Boris van der Ham
drs. Judith van Kranendonk
mr. Fred Mouw
mr. Ernst Numann
prof. dr. Juliette Walma van der Molen

Sinds 1995 is ieder jaar bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork een Duitse vrijwilliger werkzaam. Deze persoon wordt via de organisatie Aktion Sühnezeichen Friedensdienste uitgezonden en werkt met name voor het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden. De inzet van deze vrijwilliger is mogelijk dankzij subsidie van het Europese Programma Youth in Action.

logo ESC

Missie en visie

De missie en visie van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork; museum en historische plek. 

Missie

Kamp Westerbork is een plek van herinnering, educatie en reflectie. Hier worden de geschiedenis en de persoonlijke verhalen van kamp Westerbork gedeeld met een zo breed mogelijk publiek. Dat doen we door in gesprek te gaan met belanghebbenden wiens persoonlijke geschiedenis met Westerbork verbonden is*. Al onze initiatieven en activiteiten komen voort uit verbinding met de historische plek. Vanuit deze plek vertellen wij de gelaagde geschiedenis van kamp Westerbork in relatie tot de tijd waarin wij nu leven, met nadruk op het verhaal van de Holocaust.

* Betreft gevangenen/bewoners van het vluchtelingenkamp, doorgangskamp, interneringskamp en woonoord Schattenberg, de vier functies die Westerbork in de periode 1939-1971 heeft gehad.

Visie

Kamp Westerbork is uniek: het is de plek in Nederland vanwaar meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma werden gedeporteerd naar de kampen in het Oosten. Kamp Westerbork contextualiseert vanuit de historische plek de grootste genocide uit de Westerse geschiedenis naar de tijd waarin we nu leven met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, een kenniscentrum, bijeenkomsten, educatieve activiteiten, culturele activiteiten en persoonlijke verhalen. Bij alles wat Kamp Westerbork organiseert staan de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en haar internationale context centraal.

 

Meer artikelen...

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork