• De stichting - header
Herinneringscentrum Kamp Westerbork ondertekent NDE-manifest

Instellingen op het gebied van cultuur, erfgoed, onderwijs en onderzoek vormen met elkaar het Netwerk Digitaal Erfgoed. Centraal staat de gedachte dat we niet meer als ‘instelling’ denken, maar als ‘netwerk’. De toekomstplannen van het Herinneringscentrum sluiten naadloos aan op ondertekening van het NDE-manifest.

Ik herdenk thuis

donderdag, 25 maart 2021
Ik herdenk thuis

Dodenherdenking op 4 mei 2012: Memory Stone en #ikherdenkthuis

Tentoonstelling Gevangen in Beelden

donderdag, 11 maart 2021
Tentoonstelling Gevangen in Beelden

Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert vanaf 19 mei* Gevangen in Beelden; een tentoonstelling over de Westerborkfilm.

COLUMN | Nationaal Monument Westerbork

Op maandagavond 4 mei 1970 liepen 4.000 hoogwaardigheidsbekleders, overlevenden, nabestaanden en andere geïnteresseerden in een stille tocht op weg naar het nieuwe Nationaal Monument Westerbork. Er waren geen toespraken, geen gedichten, geen muzikale bijdragen. 

COLUMN | De commandantswoning

Iets buiten het kampterrein, met uitzicht op deze beladen plek, staat een houten villa. In de volksmond ook wel het huis van de kampcommandant genoemd. De woning kent een bewoningsgeschiedenis tot en met 2007.

COLUMN | De Westerborkfilm

Het zijn unieke beelden, de filmopnamen die in het voorjaar van 1944 in Kamp Westerbork zijn gemaakt. Behalve een propagandafilm over Theresienstadt en geallieerde opnames van onder andere Buchenwald en Dachau, is er tijdens de Tweede Wereldoorlog niet in concentratiekampen gefilmd. Waarom werd er wel in Westerbork gefilmd? Wie maakte de beelden en wat is erop te zien?

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork