• Onderwijs

Drentse Cultuur Academie

Programma voor groep 7/8 van de scholen van Kits Primair uit Midden-Drenthe

Kamp Westerbork bestaat niet meer: de gebouwen van het kamp zijn gesloopt, het landschap is ingrijpend veranderd.

 Bezoekers die verwachten een concentratiekamp te gaan bekijken, worden geconfronteerd met een door de mens vormgegeven herdenkingslandschap. Ook een ‘lege’ plek kan beelden oproepen. Als je ergens al eerder geweest bent, kun je dingen zien, horen, voelen of ruiken die de herinnering weer oproepen. Als je ergens nog niet eerder geweest bent, kun je toch beelden voor je zien, omdat je weet wat er op die plek gebeurd is, omdat je er over gehoord of gelezen hebt.  Bij herinneren horen beelden. Concrete sporen van het verleden die deel uitmaken van ons culturele erfgoed en die een collectieve betekenis hebben.  Maar herinneren en herdenken zijn ook in hoge mate individueel, waarbij iedereen eigen beelden voor zich ziet of kan creëren. Het beeld dat je bij een plek hebt, kun je proberen vast te leggen in een foto.

 Dat is ook de onderzoeksvraag die in deze lessenserie centraal staat is: hoe kun je in beelden een herinnering vastleggen. Leerlingen gaan op zoek naar de sporen van het kamp. In de lessen krijgen leerlingen tips en aanwijzingen die ze kunnen gebruiken om hetgeen ze willen laten zien op een goede, verrassende en interessante manier vast te leggen. Met andere ogen. Daarmee creëren ze hun eigen beeld van (de herinnering aan) kamp Westerbork. Als eindproduct vertellen de leerlingen bij de foto’s die ze op het terrein van het kamp gemaakt hebben, op verschillende creatieve manieren welk beeld en welke herinnering ze daarmee hebben vastgelegd.

Het programma bestaat uit 4 lessen: les 1 en 2 zijn op school, les 3 is het bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork en les 4 vindt dan weer plaats op school. Het lesmateriaal is hieronder bijgevoegd. De foto’s bij de lessen zijn te vinden op ons kanaal op LessonUp en zijn ook als pdf-document hieronder beschikbaar. Vragen of onduidelijkheden? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Materiaal

Themaoverzicht | Afbeeldingen | Opmerkingen voor de docent 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork