• Onderwijs

Lesmaterialen

Naast de educatieve programma's die worden georganiseerd, stellen we een deel van onze educatieve materialen beschikbaar via deze pagina. 

Basisonderwijs

Voortgezet onderwijs

  • De WesterborkPortretten geven de slachtoffers van de Holocaust een gezicht. Bekijk de portretten of voeg zelf een portret toe
  • Bekijk verschillende filmpjes over kamp Westerbork via ons YouTube kanaal
  • Best Practices van Oorlogs- en Verzetsmusea vertaald naar werkvormen voor in de klas. Download hier de werkvormwaaier voor WO2 lessen (ook voor thuisonderwijs)
  • Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een aantal vraagstukken. Bekijk de vraagstukken, geef een goed advies en win een prijs (ook voor thuisonderwijs) 
  • Wat zie je écht als je kijkt naar foto's, voorwerpen en filmfragmenten? In het artikel 'Visible Thinking Routines' leggen onze collega's educatie uit wat VTR inhoudt. Als voorbeeld geven we hier een foto die je kunt voorleggen aan leerlingen en daarbij de achtergrondinformatie voor docenten. Er zijn verschillenden werkvormen waaruit je kunt kiezen om te kijken naar een foto, filmfragment of voorwerp, bijvoorbeeld: See Think Wonder, 5x2 en Point of view.Wil je hiermee aan de slag en wil je meer materiaal ontvangen? Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MBO

Rondleidingen op het kampterrein
Naast de rondleidingen die worden georganiseerd, zijn er ook een aantal filmpjes beschikbaar die we hebben opgenomen op het kampterrein.

Internationaal

Remembering Westerbork’ is het resultaat van een internationale samenwerking met de Freie Univesität Berlin. Deze website vertelt de complexe geschiedenis van kamp Westerbork via de verhalen van twee Joodse overlevenden: Hans Margules en Ronnie Goldstein-Van Cleef. Aan de hand van fragmenten, een of meer zelf te kiezen opdrachten, bijzondere bronnen en hulpmiddelen als een tijdlijn en een begrippenlijst, maken studenten en leerlingen een tijdreis door twee door oorlog gevormde levens.

 

Educatieve programma's

Meer leren over de geschiedenis van kamp Westerbork? Dat kan met behulp van onze speciale educatieve programma's. Wilt u meer informatie over een educatief programma voor uw klas(sen)? Neemt u dan contact op met onze afdeling Educatie. Bel hiervoor naar 0593 - 59 26 00 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Programma 1 
kosten: € 6,25 p.p.

- Educatieve inleiding met film (45 minuten)      
- Bezoek tentoonstelling met kijkwijzers* (45 minuten) 
- Rondleiding over het voormalig kampterrein (60 minuten)      
- Wandeling van en naar het kampterrein (90 minuten)

Programma 2 
Kosten: € 5,50 p.p.

- Filmvoorstelling in het museum (15 minuten)
- Rondleiding over het voormalig kampterrein (60 minuten)
- Wandeling van en naar het kampterrein (90 minuten)

Programma 3
Kosten: € 5,00 p.p.

- Rondleiding over het voormalig kampterrein (60 minuten)
- Wandeling van en naar het kampterrein (90 minuten)

Programma 4 
Kosten: € 4,25 p.p.

- Educatieve inleiding met film (45 minuten)
- Bezoek tentoonstelling met kijkwijzers* (45 minuten)

Het kampterrein en het museum liggen 2,7 kilometer van elkaar verwijderd. Door de aanwezigheid van de Radiosterrenwacht mag de bus met de groep/leerlingen niet doorrijden naar het voormalig kampterrein. Daarom wordt binnen het programma ruimte ingepland voor de wandeling van en naar het kampterrein. Maakt de groep gebruik van eigen fietsen? Dan kan de duur van het programma met een uur worden ingekort.


 * kijkwijzers horen bij het educatieve programma voor het basis- en het voortgezet onderwijs

 

Gastspreker in de klas

Al bijna 20 jaar is Steunpunt Gastsprekers hét expertisecentrum voor het doorvertellen van oorlogsverhalen in de klas. Gastsprekers van het Landelijk Steunpunt WOII-Heden vertellen elk hun persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog of recente conflicten en vredemissies. Ze nemen de leerlingen mee naar het verleden en uiteindelijk terug naar het hier en nu om deze verhalen een plek te kunnen geven. Leerlingen worden bijzonder geraakt door deze persoonlijke verhalen.

Steunpunt Gastsprekers geeft de geschiedenis een gezicht. Benieuwd naar de mogelijkheden van een gastspreker in de klas? Kijk dan hier

Spreekbeurtpakket

Ga jij een werkstuk over kamp Westerbork maken? Dan helpen wij je graag op weg. Om je werkstuk goed te kunnen voorbereiden hebben wij een boekje voor je gemaakt met informatie, tips en verhalen. Natuurlijk kun je de werkstukwijzer ook gebruiken voor je spreekbeurt. Met behulp van dit boekje kun je aan je klasgenoten vertellen over de geschiedenis van kamp Westerbork en de plek nu.

De werkstukwijzer kun je hier gratis downloaden. 

Omdat we een stichting zijn vragen we een klein bedrag voor de werkstukwijzer. Als je het hier komt halen betaal je € 2,50. 

Docentenkaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De docentenkaart is een initiatief van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een extra dankjewel aan alle docenten die al eens bij ons langs zijn geweest of dat graag nog willen. Deze kaart geeft je recht op de volgende voordelen:

  • Uitnodigingen voor alle bijzondere activiteiten van het Herinneringscentrum
  • Abonnement op Getekend Nieuws, ons blad dat twee keer per jaar uitkomt.
  • Presentatiemateriaal van onze nieuwe educatieve materialen

Meer artikelen...

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork