• De stichting - header

Expositie BIAK Stories

maandag, 05 juni 2023
Expositie BIAK Stories

Deze tentoonstelling was te zien tot en met 1 september 2023

In 1950 krijgt de moeder van Monique Verhoeckx op 17-jarige leeftijd met haar familie tijdelijk onderdak in 'De Schattenberg', indertijd een opvangkamp voor gerepatrieerde Indische Nederlanders op de locatie van het voormalige doorgangskamp Westerbork. Ze heeft dan twee oorlogen in het toenmalige Nederlands-Indië overleefd. De naam van het kamp was veranderd, de plek was nog in de oude staat met barakken, wachttorens, prikkeldraad en een slagboom.

In 1957 volgt ze haar eerste echtgenoot, die ze in ‘De Schattenberg’ heeft leren kennen en die naar Nederlands Nieuw-Guinea is uitgezonden. Daar ontmoet ze haar latere tweede echtgenoot, die voor de Marine Luchtvaartdienst werkt op het Marine Vliegkamp op het eiland Biak in Nederlands Nieuw-Guinea.

De multimediale tentoonstelling BIAK Stories is gebaseerd op de liefdesgeschiedenis van de ouders van kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx, en speelt zich af in de context van de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea. Uiteindelijk leidde dit tot de overdracht in 1962 van Nederlands Nieuw-Guinea aan de Verenigde Naties en het gedwongen vertrek van meer dan 10.000 mensen met de Nederlandse nationaliteit.

Deze periode komt in de expositie BIAK Stories tot leven door associatief gebruik van persoonlijk en historisch archiefmateriaal:  beeldmateriaal uit de archieven van het Eye Filmmuseum, Beeld en Geluid en het Nederlands Instituut voor Militaire Geschiedenis en een door pianist en componist Albert van Veenendaal samengesteld sound design, persoonlijke voorwerpen, een privécollectie foto’s en door acteurs uitgesproken voice-overs geïnspireerd op de liefdesbrieven van de ouders van de kunstenaar.

Meld je hier aan voor de opening van BIAK Stories op 15 juni 2023 vanaf 14:00. 

Het multimedia project BIAK Stories is een project van Eddy Appels, directeur Stichting Audio Visuele Antropologie Nederland / Cineblend, en beeldend kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx.Voor meer informatie verwijzen we graag naar de projectwebsite

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork