• De stichting - header
Kijk terug: in gesprek met Arnon Grunberg

Op zondag 12 november sloot het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het themajaar ‘De Herinnering aan kamp Westerbork’ af door in gesprek te gaan met schrijver Arnon Grunberg.

In het themajaar ‘De Herinnering aan kamp Westerbork’ werd de bezoeker van kamp Westerbork op een interdisciplinaire en interactieve wijze inzicht geboden in de vele betekenissen die in de afgelopen 78 jaar aan het kamp zijn gegeven en nóg steeds worden gegeven. Wie was en is moreel eigenaar van dit schuldige landschap met zijn onvoltooide verleden? Op welke manier is de identiteit van Westerbork sinds 1939 veranderd? En hoe kijken bezoekers tegenwoordig naar het kamp? Is het een ‘symbolisch begraafplaats’, een ‘toeristische trekpleister’ of juist een ‘archeologische erfgoedsite’?

Gastconservatoren
Binnen het themajaar werd nadrukkelijk samengewerkt met acht gastconservatoren die in het project hun eigen kijk op het verleden en heden van kamp Westerbork via tentoonstellingen en aanverwante activiteiten weergaven. De gastconservatoren hadden allen een connectie met het kamp: ze behoorden tot voormalige gevangenen- en bewonersgroepen, waren afkomstig uit de nabijheid van het kamp, hadden zich in het verleden beziggehouden met het onderwerp of waren juist representatief voor de hedendaagse bezoeker. 

Gesprek
“Mijn moeder zei: ik ben al geweest, ik hoef het niet nog een keer te zien.” Zondag 12 november sloot het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het themajaar ‘De Herinnering aan kamp Westerbork’ af door in gesprek te gaan met schrijver Arnon Grunberg. Tijdens het gesprek ging Bas Kortholt samen met Grunberg in op onder meer individuele waarheden aangaande (het verleden van) het kamp. Ook bespraken ze het eigen perspectief van de schrijver op kamp Westerbork. Als zoon van een Joodse kampoverlevende bezocht hij deze beladen plek vorig jaar voor het eerst in zijn leven.

Het gesprek is op YouTube terug te kijken.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork