• De stichting - header

In Memoriam: Marga Minco (1920-2023)

vrijdag, 14 juli 2023
In Memoriam: Marga Minco (1920-2023)

Afgelopen maandag 10 juli is Marga Minco op 103-jarige leeftijd overleden. De schrijfster was een van de laatste overlevenden die de oorlog op volwassen leeftijd heeft meegemaakt. Ze heeft hen als geen ander een stem gegeven. In ‘Het bittere kruid’, het bekendste boek dat vertelt over de Holocaust, schreef ze over de absurditeit van de anti-Joodse maatregelen, het ongeloof van hen die het overkwam, over het dappere besluit om te ontsnappen en het peilloze verdriet haar ouders te hebben moeten achterlaten. Zij werden via Kamp Westerbork gedeporteerd en vermoord in Sobibor.

Bertien Minco, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork: "Marga Minco wist vele generaties te raken door de grote kracht van literatuur op ongeëvenaarde wijze in te zetten. Ze leerde ons hoe het gruwelijke verhaal van de Holocaust moet worden verteld: sober, helder en precies. Zo deden haar woorden hun werk en kwamen deze aan als mokerslagen. We zijn haar dankbaar voor de lessen en haar indrukwekkende oeuvre. En ze gaf mij en mijn familie een groot geschenk: de trots om een Minco te zijn en onze familienaam met eer te dragen.”

Onze directeur Bertien Minco werd in het programma 'Wat blijft' op NPO Radio 1 gevraagd naar de betekenis van Marga Minco. De uitzending is via deze link terug te luisteren. Het gesprek over begint vanaf minuut 6.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork