Lesmaterialen

Naast de educatieve programma's die worden georganiseerd, stellen we een deel van onze educatieve materialen beschikbaar via deze pagina. 

Basisonderwijs

Voortgezet onderwijs

  • De WesterborkPortretten geven de slachtoffers van de Holocaust een gezicht. Bekijk de portretten of voeg zelf een portret toe
  • Bekijk verschillende filmpjes over kamp Westerbork via ons YouTube kanaal
  • Best Practices van Oorlogs- en Verzetsmusea vertaald naar werkvormen voor in de klas. Download hier de werkvormwaaier voor WO2 lessen (ook voor thuisonderwijs)
  • Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een aantal vraagstukken. Bekijk de vraagstukken, geef een goed advies en win een prijs (ook voor thuisonderwijs) 
  • Wat zie je écht als je kijkt naar foto's, voorwerpen en filmfragmenten? In het artikel 'Visible Thinking Routines' leggen onze collega's educatie uit wat VTR inhoudt. Als voorbeeld geven we hier een foto die je kunt voorleggen aan leerlingen en daarbij de achtergrondinformatie voor docenten. Er zijn verschillenden werkvormen waaruit je kunt kiezen om te kijken naar een foto, filmfragment of voorwerp, bijvoorbeeld: See Think Wonder, 5x2 en Point of view.Wil je hiermee aan de slag en wil je meer materiaal ontvangen? Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MBO

  • Bekijk de digitale lessen van de verschillende Herinneringscentra, waaronder Kamp Westerbork, op 'Plekken met een verhaal'

 

LessonUp

Hieronder vind je een voorbereidingsles die je voorafgaand aan het bezoek kunt doen. Deze is geschikt voor verschillende leergroepen.

 

Rondleidingen op het kampterrein
Naast de rondleidingen die worden georganiseerd, zijn er ook een aantal filmpjes beschikbaar die we hebben opgenomen op het kampterrein.

Internationaal

Remembering Westerbork’ is het resultaat van een internationale samenwerking met de Freie Univesität Berlin. Deze website vertelt de complexe geschiedenis van kamp Westerbork via de verhalen van twee Joodse overlevenden: Hans Margules en Ronnie Goldstein-Van Cleef. Aan de hand van fragmenten, een of meer zelf te kiezen opdrachten, bijzondere bronnen en hulpmiddelen als een tijdlijn en een begrippenlijst, maken studenten en leerlingen een tijdreis door twee door oorlog gevormde levens.

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork