• De stichting - header
Striptentoonstelling en graphic novel 'Het Onvoorstelbare Verbeeld' gepresenteerd

Op 19 juli 2024 opende in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de striptentoonstelling Het Onvoorstelbare Verbeeld. Hiervoor maakten tien getalenteerde eigentijdse stripmakers met verschillende achtergronden en leeftijden uit onder meer Nederland, Duitsland, en België vanuit hun eigen perspectief een verhaal in de context van drie voormalige nazi-concentratiekampen uit hun eigen (buur)land: Neuengamme in Duitsland, de Dossinkazerne in België en kamp Westerbork. Tegelijkertijd verschijnt de Graphic Novel Het Onvoorstelbare Verbeeld in vier talen (Duits, Engels, Frans en Nederlands). 

De tien hedendaagse stripverhalen vormen het hart van het project. In de tentoonstelling en de Graphic Novel worden de tekeningen van context voorzien door historische voorwerpen, bijzondere (audiovisuele) fragmenten van zowel experts als ooggetuigen van de verschrikkingen, informatie over het maakproces en de motivatie van de tekenaars.

se20240719 hckw 28

Tachtig jaar oude strip
Aan de basis van Het Onvoorstelbare Verbeeld ligt een tachtig jaar oude strip die enige tijd geleden in een Amerikaans archief ontdekt werd. In een poging enigszins voorstelbaar te maken wat zich in het hart van Europa voltrok verbeeldde August M. Froehlich in 1944 wat er gebeurde na de aankomst van een deportatietrein. De strip werd begin 1945 gepubliceerd terwijl de meeste Duitse vernietigingskampen nog volop in bedrijf waren.

Samenwerking
Het Onvoorstelbare Verbeeld betreft een samenwerking tussen het Herinneringscentrum kamp Westerbork en (inter)nationale partners Kazerne Dossin, Gedenkstätte Neuengamme, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en uitgeverij Scratch Books.

De tentoonstelling is tot 1 september te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork, daarna zal het doorreizen naar Kazerne Dossin in België en vervolgens naar Gedenkstätte Neuengamme in Duitsland. De Graphic Novel Het Onvoorstelbare Verbeeld is vanaf eind juli verkrijgbaar.

se20240719 hckw 00

De betrokken striptekenaars zijn Erik de Graaf, Melanie Kranenburg, Sterric, Jennifer Daniel, B. Carrot, Wide Vercnocke, Milan Hulsing, Tobi Dahmen, Jeroen Janssen & Arezoo Moradi en Guido van Driel. 'Het Onvoorstelbare Verbeeld' is mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van Dutch Culture, het Mondriaan Fonds, de Nederlandse Ambassade in België en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork