• De stichting - header
COLUMN: Een mooi gebaar

Kamp Westerbork is een beladen plek. Het is een plek met een verschrikkelijke geschiedenis. Hier worden we als medewerkers elke dag op verschillende manieren aan herinnerd. Dit kan zijn door een collectiestuk dat net is binnen gekomen, een persoonlijk verhaal van de meer dan 100.000 mannen, vrouwen en kinderen die via kamp Westerbork werden weggevoerd of resultaten van een nieuw onderzoek. Op die momenten heb je wat positiefs nodig. Die positiviteit haal je uit fijne gesprekken met collega’s, mooie reacties online of soms door iets wat in het museum gebeurt. Zoals onlangs..

Wat onlangs gebeurde
In het museum was een Engelsman op zoek was naar zijn familiegeschiedenis. Zijn familie was via kamp Westerbork naar het Oosten gedeporteerd en daar vermoord. Hij kwam de namen van zijn familieleden tegen in het boek De 102.000 Namen dat in ons museum te vinden is. De man raakte zichtbaar geëmotioneerd en dit werd opgemerkt door een echtpaar dat op dat moment in de boekenwinkel stond.

Ze raakten met elkaar aan de praat en de Engelsman vertelde over zijn geschiedenis en die van zijn familie. Ook vertelde hij hoe speciaal het voor hem was dat zijn familieleden genoemd werden in het boek.
Het echtpaar twijfelde geen seconde. Terwijl de Engelsman in gesprek was met een medewerker, kocht het echtpaar het boek en overhandigde het aan hem. De Engelsman stond perplex en vol ongeloof nam hij het geschenk aan en een vriendschappelijke knuffel volgde.

De 102.000 Namen
De 102.000 Namen is een gedrukt monument voor alle slachtoffers die naamloos zijn gedeporteerd naar Auschwitz, Bergen-Belsen, Theresienstadt en Sobibor. Nog steeds komen we fouten tegen in de transportlijsten en overlijdensdata. Daarom blijft onderzoek noodzakelijk. We leggen tal van bronnen naast elkaar om uiteindelijk tot een algemene conclusie, een soort van lopend verhaal te komen. Zo krijgen alle slachtoffers een naam en een gezicht. En zo kreeg onlangs deze Engelsman een stukje van zijn familiegeschiedenis terug.

- Jolien Dijkstra, PR

Dit was voorlopig onze laatste column. Vanaf 1 oktober zetten we elke week weer een column online. Laat ons weten via pr@kampwesterbork.nl over welke onderwerpen jij zou willen lezen in onze columns.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork