• De stichting - header
Tentoonstelling door en over ‘de fotograaf van Westerbork’

De tentoonstelling ‘De Fotograaf van kamp Westerbork’ is van 31 maart tot en met 7 mei 2023 te zien in het museum van kamp Westerbork. Met de tentoonstelling brengt fotograaf Elzinga een ode aan ‘kampfotograaf’ Rudolf Breslauer, die van 1942 tot 1944 gevangen zat in kamp Westerbork. De filmbeelden die Breslauer in 1944 maakte in opdracht van kampcommandant Gemmeker gingen na de oorlog de hele wereld over als ‘de Westerborkfilm’. Wat weinig mensen weten is dat de maker van wereldberoemde ‘Westerborkfilm’ fotograaf was van beroep. Tijdens zijn gevangenschap in kamp Westerbork maakte Breslauer fotoreportages in opdracht van kampcommandant Gemmeker, maar ook vrij werk. Sake Elzinga ging op zoek naar de fotograaf achter de filmbeelden.

Vanaf de opening van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in 1983 is internationaal gelauwerd fotograaf Sake Elzinga aanwezig bij bijna alle belangrijke gebeurtenissen, herdenkingen en tentoonstellingen. Eerst als fotojournalist, naar verloop van tijd als vaste fotograaf. Hij legt door zijn werk de geschiedenis van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork visueel vast.

Voorbij het prikkeldraad

Tijdens zijn werk voor het Herinneringscentrum ziet Sake Elzinga bijzondere dingen. Enkele jaren geleden stuitte hij op een map met historische foto’s van de natuur rondom kamp Westerbork, portretten van dieren en het werken op het land. De foto’s zijn gemaakt door kampgevangene Rudolf Breslauer. Elzinga herkende de taferelen in zijn eigen werk en werd geraakt door Breslauer die ondanks zijn gevangenschap aandacht had voor de schoonheid van de natuur en het alledaagse.

Het is het begin van een zoektocht naar de fotograaf met wiens werk Sake Elzinga zich zo verbonden voelt. Hoe heeft hij gewerkt? Wat heeft hij gezien en wat heeft hem geïnspireerd of geraakt?

Meld je hier aan voor de opening van de tentoonstelling De fotograaf van kamp Westerbork - Een ode aan Rudolf Werner Breslauer

Op 12 april 2023 is het 40 jaar geleden dat het museum van Kamp Westerbork haar deuren opende voor publiek. Precies op dat moment is de tentoonstelling van Sake Elzinga, dé fotograaf van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork’ te zien met een overzicht van die 40 jaar in foto’s.

De tentoonstelling De Fotograaf van kamp Westerbork is onderdeel van het themajaar De Herinnering aan kamp Westerbork. De expositie gaat over de vele betekenissen die in de afgelopen 78 jaar aan de historische plek zijn gegeven en belicht deze vanuit verschillende perspectieven met hulp van gastconservatoren. Sake Elzinga is de vijfde van acht gastconservatoren.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork