• Nu te doen - header

His Name is My Name

His Name is My Name is een Engelstalige animatie-documentaireserie op Instagram die onderzoekt hoe de misdaden van daders uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds weerklinken in de huidige samenleving en de ogenschijnlijk stevige fundamenten van onze familiegeschiedenissen aan het wankelen brengen. De kern van His Name is My Name is de persoonlijke reis van één van de makers, Eline Jongsma. Op 8 juli wordt de serie gelanceerd en is de Instagram openbaar. 


Gekke Gerrit
Eline groeide op zonder enige kennis over haar overgrootvader, een NSB burgemeester die bekend stond om zijn voorliefde voor geweld. Deze verborgen voorouder, in de volksmond ook wel ‘Gekke Gerrit’ genoemd, werd na de oorlog uit de familiegeschiedenis weggeschreven. Maar geheimen kunnen niet voor altijd verborgen blijven. Zodra Eline achter het bestaan van Gerrit kwam, raakte ze geobsedeerd door het reconstrueren van zijn verhaal, zelfs toen het er op wees dat hij misschien niet de enige dader was in haar stamboom. His Name is My Name is deels een detective-thriller en deels een persoonlijk visueel essay. De online animatie-documentaireserie volgt Eline's onderzoek naar de geschiedenis van haar familie en werpt tegelijkertijd een licht op een nog steeds donker hoekje van Europa's verleden.

Over de makers
Jongsma + O'Neill zijn Eline Jongsma en Kel O'Neill, een Emmygenomineerd, Webby-gehonoreerd Nederlands-Amerikaans documentaireteam dat het vertellen van persoonlijke verhalen combineert met geavanceerde filmtechnieken. Ze zijn Sundance New Frontier Fellows en hebben de Tim Hetherington Visionary Award gewonnen met hun baanbrekende VR-film The Ark.

De animaties van His Name is My Name, zich op de grens tussen innovatieve motion graphics en visueel ontwerp bevinden, zijn gemaakt door de veelgeprezen Sloveense illustrator Jure Brglez. De Instagram-structuur van het project is ontworpen door het Braziliaans-Amerikaanse team Imagination of Things, dat ook exclusieve Augmented Reality-ervaringen creërde die toegankelijk zijn voor de volgers van het project.

His Name is My Name is gemaakt in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Paradox als onderdeel van Houses of Darkness. Houses of Darkness is opgenomen in het themajaar De Herinnering aan kamp Westerbork

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork